De roze flamingo met de jojo

19 Apr

Het is weer Deuntjes-Dinsdag op The Lost Marble! Elke dinsdag goede muziek (naar mijn onbescheiden mening) in de etalage.

Ik wil graag van alles veel weten. Over literatuur, schilderkunst, voetbal, de geschiedenis van de Verenigde Staten: het liefst werd ik later een Winkler Prins. Maar ja, dat kan nu eenmaal niet, want ik ben niet van papier.

Ook zo’n Winkler Prins-onderwerp is ‘klassieke muziek’, en daar weet ik eigenlijk bar weinig van. Ja, De Vier Jaargetijden van Vivaldi herken ik wel, en ik heb ooit het Notenkraker-ballet gezien. Maar daar houdt het wel een beetje op. Ik zou Beethovens vierde niet van zijn achtste kunnen onderscheiden.

Nu ben ik ooit al een eindje op weg geholpen door Walt Disney, die de prachtige tekenfilm Fantasia maakte. Geen enkel gesproken woord, alleen Donald, Mickey en een roze flamingo met een jojo die hun avonturen beleefden op de muziek van de grote componisten. Jammer dat ik toen te klein was om te onthouden om welke muziekstukken het ging, zodat ik nu nog wel eens iets hoor en denk, waar kèn ik dat toch van…?

Hoe dan ook, op een bepaald moment besloot ik mijn magere collectie klassieke muziek uit te breiden, maar waar moest ik in vredesnaam beginnen? Stond ik daar in de platenwinkel met rijen en rijen en rijen cd’s voor mijn neus, en niemand die me kon vertellen wat nou een lekker instapconcerto’tje was.

Totdat ik me aanmeldde op Spotify: probleem opgelost! Hier kun je online gratis muziek streamen via je computer, en dat maakt het een heel geschikt middel om allerlei leuks uit te proberen. Ergens bleek toch te zijn blijven hangen dat die roze flamingo met die jojo danste op de muziek van Saint-Saëns, want nu ik me op mijn gemak kon verdiepen in de wondere wereld van strijkorkesten en piano-études was mijn eerste zoekterm Carnaval des Animaux.

En via het Carnaval kwam ik bij Peter en de Wolf. En van Petertje rolde ik in Romeo en Juliet, met een omweg langs het Zwanenmeer. Vervolgens pakte ik opnieuw de Notenkraker mee, en The Young Person’s Guide to the Orchestra. Daarna kwam de Schone Slaapster, en sloot ik af met ‘Zomer’ uit De Vier Jaargetijden.

Kan mij het schelen dat ik niet weet van-wie-en-wanneer-en-waarom. Ik weet in ieder geval dat ik graag luister naar muziek die een verhaal vertelt. Die je betrekt in een spannend duel, of je aan de hand neemt voor een zonnige wandeling in een groen bos. Of die roze flamingo’s van jojo’s voorziet. Zie jij al een elegante olifant in een roze tutu over de savanne pirouetteren?


Advertenties

Eén reactie to “De roze flamingo met de jojo”

  1. Cécile september 18, 2011 bij 22:26 #

    ……ja ja ,ook Oma Mies meteen fan van je “‘Deuntjes Dinsdag”‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: