Hockeynieuws: fusie tussen Tilburg en Forward

4 Mrt

Dit artikel van mijn hand verscheen op donderdag 3 maart op sportblog In de Aanval.

Interessant nieuws vanaf het hockeyveld: het NRC meldde op woensdag 2 maart jl. dat de hockeyclubs Tilburg en Forward (ook in Tilburg) per 1 juli 2011 gaan fuseren. Een van de belangrijkste redenen is dat beide clubs graag in de Nederlandse top willen meedraaien, maar daar eigenlijk net te klein voor zijn (ze tellen rond de 1200 leden). Bovendien visten ze in het verleden vaak in elkaars vijver. Eén topclub in de Brabantse stad zet meer zoden aan de dijk dan twee halve, moeten de besturen gedacht hebben. De fusieclub komt op het terrein van TMHC Tilburg, met een gloednieuw clubhuis en een rits nieuwe kunstgrasvelden. Geschatte kosten: twaalf miljoen.

Joined forces
Het is een ambitieus plan om twee clubs van dergelijk formaat bij elkaar te brengen, maar er zit zeker wel wat in. Om uit genoeg talent te kunnen kiezen, heb je veel leden nodig – vooral in de jeugd. Het vissen in elkaars vijver is een bekend fenomeen: dat gebeurt in de clubs rond Amsterdam ook. Ben je talentvol, maar is je club te klein om je talent volledig te ontwikkelen, dan stap je over naar een van de grote jongens in het bos. Blijkbaar redden clubs als Forward en Tilburg het niet in hun eentje, dus slaan ze de handen ineen.

Succes…?
Maar heeft ForTil (of TilWard, of ForBurg) kans van slagen? Op dit moment staan de heren van Tilburg laatste in de hoofdklasse, spelen de dames eerste klasse, en komen de heren en dames van Forward uit in de overgangsklasse. Zodra de nieuwe club tot stand is gekomen, moeten de eerste teams misschien wel opnieuw ingedeeld worden: het lijkt me niet waarschijnlijk dat ze zonder meer in de hoofdklasse of overgangsklasse mogen opereren. Bovendien hebben ze concurrentie van andere topclubs zoals Push (Breda), Den Bosch en Oranje Zwart (Eindhoven). Anderzijds vormt het gloednieuwe complex natuurlijk een prachtig visitekaartje. Een groot clubhuis dat van alle gemakken is voorzien is heel aantrekkelijk, net als de geplande zeven hockeyvelden en twee minivelden.

Opleiding en beleid
Maar zoals gezegd, de uiteindelijke kans van slagen en het succes begint met een degelijke jeugdopleiding. Ik ben dan ook erg benieuwd welk beleid de nieuwe club op dat gebied gaat voeren. Zonder een goede kweekvijver komen de tophockeyteams niet ver – tenzij ze de talenten elders vandaan willen halen. Tilburg heeft 36 ABCD-teams en Forward 29 (en dan tel ik de 8D-, E- en F-tallen niet mee). In combinatie biedt dat dus goede perspectieven. Vanaf volgend seizoen zullen we het pas echt weten, maar vooralsnog lijkt de fusie tussen Tilburg en Forward mooie mogelijkheden te bieden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: