The Chicklit Diaries (1): Diplomatic Baggage

26 Jun

Geschreven door: Brigid Keenan
Gelezen: mei 2010
Oordeel: chicklitter

De Ierse Brigid Keenan is getrouwd met een Britse diplomaat en heeft zodoende alle hoeken van de wereld gezien – en bewoond. In een van de laatste landen waar ze met haar man is gestationeerd wordt ze door een onervaren CD-vrouw wanhopig gevraagd hoe ze dat nu moet doen, de ‘vrouw van’ uithangen in den vreemde. Bij wijze van antwoord is dit de aanleiding voor Diplomatic Baggage: een aaneenschakeling van redelijk geestige anekdotes ter illustratie van haar eigen aanpak. Ze is overduidelijk door schade en schande wijs geworden: haar klunzigheid en onwetendheid vormen de rode draad.

Toegegeven, Keenan komt best grappig uit de hoek met puntige observaties en oneliners, en haar stijl is prettig. Niet helemaal vreemd: in Groot-Brittannië had ze voor haar emigratie al als journaliste voor diverse kranten en tijdschriften gewerkt. Maar meer dan dat kan ze niet bieden. Weer een nieuw land, weer nieuwe hooggeplaatste gasten die geëntertaind moeten worden, en kinderen die in eerste instantie telkens meeverhuizen, maar zodra ze gaan studeren terugkeren naar Engeland en vol-le-dig losgaan (vind je het gek als je ouders aan de andere kant van de wereld zitten? Keenan begrijpt er echter niets van. ‘I thought I’d raised them properly,’ etcetera. HALLO-HOO!).  Het meest fascinerende aan haar verhaal vind ik nog de leden van haar huishoudelijke personeel in de verschillende landen, die allemaal locals zijn. Hun reacties op bepaalde situaties leggen vermakelijk bloot hoe groot de cultuurverschillen zijn tussen Brigids West-Europa en de landen waar ze tijdelijk verblijft (waaronder Kazachstan, Syrië en Barbados). Was ze nog wat dieper op die verschillen ingegaan – en op de plaatselijke cultuur – dan had ze haar verhaal meer ruggengraat gegeven. Nu is de basis te zwak en is het verhaal te schamel aangekleed.

Eigenlijk schiet me maar één vergelijking te binnen waarmee ik de kwaliteit van dit boek kan omschrijven: het is net een zak chips. Een lekkere en goedkope snack om op te knabbelen, maar je gaat er gedachteloos doorheen en als de zak leeg is, denk je: was dat het nou? Kortom, Diplomatic Baggage is het net niet. Gauw uitlezen en door naar de volgende.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: